Čili Papričice

Capsicum

Čili paprike se gaje kao ukrasne biljke, a i zbog svojih plodova.Koriste se dok su jos u zelenoj fazi u nekim kuhinjama ili kad sazru i poprime crvenu,žutu..čokoladnu boju u zavisnosti od vrste.Uslovi za rastse ne razlikuju mnogo od onih koji su potrebni recimo za paradajz,ali će bolje uspevati u nesto toplijem i vlažnijem okruženju poput plastenika.

 

Mogu se uzgajati i na otvorenom prostoru ali im treba obezbediti dovoljnu količinu sunca tokom čitavog perioda.Sa sejanjem treba početi dosta rano,januar-februar mesec u zatvorenim propagatorima i kasnije prebaciti napolje,kada nema više mrazeva i niskih temperatura.Jedino tako će se biljkama obezbediti neophodno vreme da postignu punu zrelost i da do početka hladnih i kraćih dana biljka ima zreo plod. Ljute papričice su odličan začin i još bolji prirodni lek. Zahvaljujući kapsaicinu (jedinjenje koje im daje ljutinu) snažno deluju na organizam. Podstiču bolju cirkulaciju i imaju dokazano protivupalno dejstvo. Kapsaicin, jedinjenje koje papričicama daje ljutinu, snažno deluje na organizam.

 

 

On podstiče cirkulaciju i ima dokazano protivupalno dejstvo. Zbog toga ovaj kompleksni alkaloid ima široku primenu u medicini. Upotrebljava se za ublažavanje bolova prilikom neuroloških stanja – dijabetičkih neuropatija. Nezaobilazan je kod bolova u mišićima, išijasa, ali i usled artritisa (sprečava upalu zglobova). Ublažava tegobe kod psorijaze (deluje protivupalno i smanjuje osećaj svraba). Ljuta papričica ublažava simptome prehlade i gripa, pošto deluje antiseptično, pre svega baktericidno. Takođe, igra značajnu ulogu i u čišćenju organizma. Ona ubrzava metabolizam i budi odbrambene mehanizme našeg tela. Stimuliše probavu i dobro varenje na najbolji mogući način. Sve vrste paprika važan su izvor vitamina C, dok jarkocrvene ljute papričice sadrže i velike količine beta-karotena. Oni su neprikosnoveni za pravilan rad imunosistema, kao i za sprečavanje infekcija.pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.straživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.. Eugenol koji bosiljku daje prepoznatljivu aromu, a ima ga najviše u azijskoj vrsti, ključni je sastojak koji deluje protivupalno. Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.