Matičnjak

Melisa Officinalis

Opis biljke: Matičnjak je otporna trajnica porklom sa Bliskog istoka a gaji se u mnogim evropskim zemljama. Listovi biljke naborani, nazubljeni, svetlozeleni nalik koprivi. Biljka je intenzivnog citrusnog mirisa.Visina biljke je 60-75cm. Sredinom leta stvara sićušne, bele cevaste cvetove. Opis začina: Kao začin koriste se sveži i sušeni listovi biljke.Upotreba u kulinarstvu: Sitno seckanim svežim listićima začinjavaju se salate, sosovi, kiseli kupus, živinsko meso i svinjetina. Dodaje se voćnim salatama, želeima, pudinzima, voćnim napicima i vinu. Ukombinaciji se estragonom aromatizuje sirće.

 

 

Lekovita svojstva: Travarima je već vekovima poznata njegova osobina da uklanja melanholiju, a i danas se koristi u aromaterapiji protiv depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj mjeri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik u protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posljedica stresapije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.straživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.. Eugenol koji bosiljku daje prepoznatljivu aromu, a ima ga najviše u azijskoj vrsti, ključni je sastojak koji deluje protivupalno. Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.