Čili paprika – crvena
lat. Capsicum frutescens
Čili papričice su vrlo otporne, lako se uzgajaju i ne zahtevaju posebnu negu. Nešto bogatije rađaju u bašti nego u saksiji, ali mogu uspeti svakako. Treba ih redovno i obilno zalivati, ali i paziti da se voda ne zadržava jer im potapanje korena ne prija. Količina vode je ono što određuje njihovu ljutinu, tako da za vrlo ljut ukus je potrebno smanjiti ili potpuno obustaviti zalivanje pred branje.
Kategorije:
Čili papričice • Saksijsko bilje • Začinsko bilje
Oznake proizvoda:
Čili
Čili je naziv za plod različitih tropskih vrsta paprike, karakteristično oštrog ukusa. Ovi sitni plodovi se najčešće suše i melju u prah i kao takvi koriste za začinjavanje jela, ali ne smemo zaboraviti ni njihova lekovita dejstva. Glavni sastojak čilija (koji mu i daje ljutinu) jeste kapsaicin, koji snižava nivo holesterola i triglicerida u krvi, deluje antiupalno, aktivira metabolizam i eliminiše štetne bakterije u organizmu.