Dobro je znati

Opis biljke:

 Nana je trajna zeljasta biljka sa podzemnim podankom iz koga rastu nadzemni i podzemni korenasti izbojci. Stabljika je uspravna ili polegnuta, četvorougaona, razgranata, često ljubičasta, a naraste do visine od 80 cm. Listovi imaju peteljke, nasuprotni su i ukršteni, jajasto kopljasti, crvenkasti, a na naličju vunasto dlakavi. Cvetovi su na drškama, uglavnom dvopolni, svetloljubičasti. Cveta od juna do avgusta. Cela biljka miriše.

Opis začina: 

Svež ili suv list ove biljke upotrebljava se kao začin. Vrste i podvrste razlikuju se po svojim začinskim svojstvima ali svim vrstama sojstvena je aromatičnost i svežina. Ukus je slatkast i ljutkast. Upotreba u kulinarstvu: Menta daje svežinu jelima. Njome se začinjavaju mladi krompir, paradajz, šargarepa,grašak, tikvice. Za sosove, nadeve, jela od mesa. Najvažnija je upotreba mente za slatka jela, voćne salate, čaj, sirup a posebno za čokoladu i bombone. Lekovita svojstva: Nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i noćno znojenje. Otklanja vetrove, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, utiče na izlučivanje žuči, mokraće i želudačnih sokova, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Pitoma Nana

Mentha piperita

Latinski naziv (Mentha piperita ), familija – Lamiaceae, je lekovito bilje koje potiče sa dalekog istoka. U domaćim krajevima, njeno gajenje je počelo u 17 veku.

Uzgoj pitome nane uslovljava duboko vlažno, humusno zemljište. Sadnja se vrši na proleće ili u jesen, a najboljejeda se bere pre cvetanja. Lekovitost pitome nane je višestruka, gotovo univerzalna, pa je tako omiljena biljka koja se gaji u mnogim privatnim baštama i vrtovima. Nana se najviše gaji u Rusiji, Engleskoj, Bugarskoj, Nemačkoj u SAD, Japanu i Kanadi. U našoj zemlji, najčešća je u Banatu.Razne vrste mente, čovek koristi već 2 000 godina
Ova biljka se koristi u kozmetici, farmaceutskoj industriji, prehrambenoj, kao i u domaćinstvu kao začin i dodatak jelima.Pitoma nana je višegodišnja zeljasta biljka visine od 40 cm do jednog metra. Njeni listovi su ovalni, tamno zeleni, sa kratkim dlačicama. Cvast na vrhu stabljike je u vidu klasa ljubičaste boje.

 

Najbolje je da se skida dva puta godišnje – u julu kada ima najvišu koncentraciju eteričnog ulja, i u prvoj polovini oktobra. Od pitome nane se upotrebljava ili samo list, ili cela nadzemna biljka. Osušeni listovi pitome nane sadrže 2-4% etarskog ulja, a nadzemni deo 1-2% etarskog ulja. Ovo ulje sadrži mentola čak 50%, mentona 15- 25%, zatim tanina i drugih gorkih materija.pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.straživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.. Eugenol koji bosiljku daje prepoznatljivu aromu, a ima ga najviše u azijskoj vrsti, ključni je sastojak koji deluje protivupalno.

Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.