Čubar
lat. Satureja hortensis
Za gajenje čubra je potrebno mnogo svetlosti i toplote. Može dosta dobro podneti niske temperature, bar kada je u ranoj fazi razvoja. Takođe dobro podnosi i sušu. Cveta od jula do septembra, a dostiže visinu do 45 cm.
Kategorije:
Lekovito bilje • Saksijsko bilje • Višegodišnje biljke • Začinsko bilje
Oznake proizvoda:
Čubar
Čubar pročišćava organizam, ublažava nadimanje, deluje protiv grčeva u stomaku i ubažava tegobe organa za disanje i varenje. Ističe se njegovo povoljno delovanje na rad jetre i žuči. Leči stomačne probleme, od problema želuca, dijareje pa čak i protiv glista. U kuhinji se često koristi kao zamena za biber, a manje iritira slznicu želuca i creva pa je zdraviji od bibera. Pošto pomaže protiv nadutosti, dodaje se jelima kao što su pasulj, grašak i druge mahunarke.