Luk vlašac
lat. Allium schoenoprasum
Luk vlašac se obično sadi pred kraj marta, dok u junu formira cvetna stabla sa dekorativnim bledo ljubičastim cvetovima. Ova biljka nije previše zahtevna, odgovara joj i polusenka i sunce, mada leti treba paziti da dobija dovoljno vlage. Otporan je na niske temperature, tako da može preživeti i oštru zimu.
Kategorije:
Začinsko bilje • Saksijsko bilje • Višegodišnje biljke
Oznake proizvoda:
Luk vlašac
Listovi luka vlašca su bogati vitaminima A i C, kao i gvožđem, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Ima blago antiseptično dejstvo, a štiti i od prehlade. Pored toga, vlašac pomaže i kod visokog pritiska, šećera u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola. Za ishranu se preporučuje da se koristi svež, mada se može i sušiti ili zamrznuti. Odličan je za salate, supe i čorbe, u kombinaciji sa ribom i morskim plodovima, kao i uz sir.