
Peršun lišćar
lat. Petroselinum crispum
Peršun jako fino uspeva u vrtu, ali slobodno ga možete gajiti i na balkonu ili prozoru. Najbitnije je da ga tokom leta sačuvate od sunca i da ima dovoljno vlage, dok bi tokom zime trebalo da bude na nekom zaštićenom, osunčanom mestu.
Kategorije:
Začinsko bilje • Dvogodišnje biljke • Saksijsko bilje
Oznake proizvoda:
Peršun lišćar
Mnogim porodicama je domaća supa ili varivo nezamislivo bez peršuna kao jednog od glavnih začina. U kulinarstvu je u širokoj upotrebi, a svojom jedinstvenom aromom daje posebnu draž jelima. Čest je dodatak raznim sosevima, a u upotrebi je i kao začin i dekoracija za krompir, testenine, meso, ribu. Listovi peršuna su bogati vitaminom C, te ima ulogu u prevenciji prehlade i gripa, a pošto ovaj vitamin podstiče i apsorpciju gvožđa, povoljno deluje na krvotok. Peršun lišćar je jedan od najvećih izvora vitamina K, važnog za zdravlje kostiju i krvi. Deluje i kao dijuretik i čuva sistem probave. Smanjuje nadutost i čisti organizam od toksina. Koristi se i za lečenje bubrega i mokraćnih kanala prilikom upala.