Ruzmarin

Rosmarinus officinalis

Opis biljke : 

Zimzeleni grm iz porodice usnatica. Naraste od 1-2m. Ima dosta podvrsta. Grančice su prekrivene igličastim tamnozelenim listićima. Cvetići su beli, ili ljubičastoplavi.

Opis začina :

 U skladu sa narodnom izrekom “sto vise zacina to manje bolesti” ruzmarin spade u omiljeni dodatak u kulinarstvu. Lagano je gorkastog cak i smolastog ukusa.

Upotreba u kulinarstvu : 

Najvise se koristi u mediteranskoj kuhinji za jela sa povrcem, peceni krompir, marinade za jela sa rostilja, sve vrste mesa i ribljih specijaliteta. Dodaje se i jelima od peradi, varivima, divljaci, supama i umacima.

Lekovita svojstva:

 Veoma je koristan za cirkulaciju, nesanicu I umor, glavobolju, reumu, oticanje nogu, lose varenje, za ciscenje zeluca od sluzi. Pomaze kod poremecaja menstruacije, nervne razdrazljivosti u klimakterijumu. U narodnoj medicine koristi se i protiv astme, plucnih oboljenja, hronicnog katara zeluca i za bolje lucenje zuci. pije svaki dan, ali posle osam dana trebalo bi napraviti dvonedeljnu pauzu.straživanja zvanične medicine pokazala su da se svežim bosiljkom uspešno leče bolni otečeni zglobovi, a pre svega oni zahvaćeni artritisom.. Eugenol koji bosiljku daje prepoznatljivu aromu, a ima ga najviše u azijskoj vrsti, ključni je sastojak koji deluje protivupalno. Zbog sedativnog dejstva, jedino se ne preporučuje trudnicama u početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest meseci.