Čili papričice

O biljci

Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja naraste do 28 cm i koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene ili zelene boje. Pripada porodici Solanacea, i srodna je s jestivom paprikom. Ima ljuti karakterističan ukus, za koji je zaslužan kapsaicin, koji je prirodni alkaloid i kog razne vrste paprika i feferona sadrže u različitim količinama.

Koriste se za vrlo ljute umake, a kod nas su poznate i kao ukrasne biljke. Ova vrsta je jednogodišnja, a ako je držite preko zime unutar Vašeg doma, biće Vam kratkotrajno višegodišnja. One cvetaju u proleće i leto u obliku vrlo neobičnih, belih, zelenkasto-belih ili zelenkasto-žutih cvetova, nakon čega stvaraju privlačne sjajne mesnate plodove koji poprime izvanrednu boju. Plodovi su žuti i postepeno počinju da tamne i postaju crveni, prikazujući različite nijanse crvene tokom različitih faza zrenja, a dužina varira od 2.5 do 5 centimetara.

Papričica je nezahtevna biljka, kojoj za uspešan rast i razvoj treba dosta svežeg vazduha i svetlosti, a neće joj smetati ni koji sat direktnog sunca, ali ne onog jakog podnevnog. Najbolje je držati je na otvorenom, na terasi ili prozoru, ali ne na promaji. Leti najbolje uspeva na otvorenom.

Treba je zalivati tako da supstrat bude stalno vlažan, ali ne mokar. Najbolje je pre svakog zalivanja proveriti u kakvom je stanju supstrat stavljanjem prsta u zemlju i ako na polovini dubine saksije osetite prisustvo vlage znači da još nije vreme.

Pažljivo s vodom, jer se 99% ovih biljaka uništi s preteranim zalivanjem. Kao i većina drugih paprika, takođe uživa u ​​toplini i vlazi i ima vrlo malu toleranciju na sušu. Najbolje rastu kada su posađene u vlažnom, dobro dreniranom tlu, koje je plodno i obogaćeno organskom materijom.

Može se koristiti u kulinarstvu za pripremu soseva, čorbi i drugih variva. Odlično se kombinuje uz jela sa pečurkama i paradajzom.

Članci
Na žalost, ne možemo da pronađemo članke sa ovom oznakom.

Podeli na socijalnim mrežama:

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...