
Bosiljak kao začin i lek
Za šta se koristi bosiljak? Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa. Svoju primenu ima u
Čubar je jednogodišnja biljka. Stabljike su granate od osnove, visoke do 30 cm. Izdanci su pri osnovi manje-više odrveneli. Listovi su naspramni, sedeći, uski, kožasti. Ružičasti cvetovi nalaze se u pazuhu listova. Čašica zvonasta sa 5 skoro jednakih zubaca, često ljubičasta. Dvousnata krunica ružičasta, gornja usna plitko usečena, donja trorežnjevita. Cveta od jula do septembra.
Sastojci čubrike utiču na lučenje u digestivnom traktu i bolje varenje hrane, pa smanjuju stvaranje gasova i nadutost. Etarsko ulje deluje antiseptično, pa utiče na upalu, a i poboljšava iskašljavanje sluzi. Retko se koristi izdvojeno ulje čubra.
U obliku čajnog napitka primenjuje se kod tegoba u organima za varenje, ali i kod kašlja i upala gornjih disajnih puteva.
Listovi imaju istovremeno ukus nane i majčine dušice ali su su gorči i ljući. Tradicionalan je začin za pasulj i sočivo. Dva tri listića se mogu staviti u salatu, sir. Samo mladi listovi se koriste sveži.
Podeli na socijalnim mrežama:
Za šta se koristi bosiljak? Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa. Svoju primenu ima u
Za šta je dobra lavanda? Zbog svog prepoznatljivog, dugotrajnog mirisa, lavanda je jedna od najčešće