Čubar

Čubar
O biljci

Čubar je jednogodišnja biljka. Stabljike su granate od osnove, visoke do 30 cm. Izdanci su pri osnovi manje-više odrveneli. Listovi su naspramni, sedeći, uski, kožasti. Ružičasti cvetovi nalaze se u pazuhu listova. Čašica zvonasta sa 5 skoro jednakih zubaca, često ljubičasta. Dvousnata krunica ružičasta, gornja usna plitko usečena, donja trorežnjevita. Cveta od jula do septembra.

Sastojci čubrike utiču na lučenje u digestivnom traktu i bolje varenje hrane, pa smanjuju stvaranje gasova i nadutost. Etarsko ulje deluje antiseptično, pa utiče na upalu, a i poboljšava iskašljavanje sluzi. Retko se koristi izdvojeno ulje čubra.

U obliku čajnog napitka primenjuje se kod tegoba u organima za varenje, ali i kod kašlja i upala gornjih disajnih puteva.

Listovi imaju istovremeno ukus nane i majčine dušice ali su su gorči i ljući. Tradicionalan je začin za pasulj i sočivo. Dva tri listića se mogu staviti u salatu, sir. Samo mladi listovi se koriste sveži.

Članci
Na žalost, ne možemo da pronađemo članke sa ovom oznakom.

Podeli na socijalnim mrežama:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...