Lavanda

O biljci

Zimzeleni, gust i veoma razgranat žbun koji raste spontano na čitavom Mediteranu. Može dostići visinu čak do 2 m i širinu do 1.2 m. Veoma je karakteristična po svojoj srebrnastoj boji grancica u kombinaciji sa sitnim, ljubičastim cvetovima. Listovi su 3-5 cm dugi, uskolancetasti sa istim mirisom kao i cvetovi. Cvetovi su veoma prijatnog mirisa, sitni, ljubičasti, grupisani u cvasti 3-4 cm duge koje su uspravne u odnosu na listove, i daju biljci tanan, nežan, elegantan, ali ipak efektan izgled.

Uspeva na svim tipovima zemljišta, čak i suvim. Često korišćena vrsta za alpinetume, bordure ili niske žive ograde. Preporučuje se za dekoraciju balkona i dvorišta. Kao začin koristi se i kao suv i svež, sitno iseckan za različite vrste jela. Od lavandinog lista se premaju sosevi koji se služe uz meso, pripremaju se variva, a koristi se i u izradi poslastica i koktela. Veoma je cenjen lavandin med.

Lavandina primena je poznata u proizvodnji preparata za negu tela, kupki, sapuna. Njeno lekovito svojstvo sastoji se u smanjenju psihičke napetosti pri migreni ili neuralgiji. Opušta, ublažava grčeve i pomaže u zaceljivanju rana.

Članci
Aromatično bilje

Zašto je lavanda tako popularna?

Za šta je dobra lavanda? Zbog svog prepoznatljivog, dugotrajnog mirisa, lavanda je jedna od najčešće korišćenih aromatskih biljaka. Njeni osušeni cvetovi naširoko se upotrebljavaju za

Pročitaj više >

Podeli na socijalnim mrežama:

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...