Luk vlašac

Luk vlašac
O biljci

Vlašac (lat. Allium schoenoprasum) spada u porodicu ljiljana, isto kao i crni i beli luk. U narodu ga još zovu i “mali brat crnog luka”, a ima još i nazive drobnjak, rezanac, sitni luk. Lako se gaji, prodaje se kao mlada biljka.

Listovi se seku za sveže salate ili kuvana jela, a biljka se potom vrlo brzo obnavlja. Luk vlašac je biljka koja je višegodišnja. Može da bude visok do 35cm, ima slabije razvijenu lukovicu. Listovi su kod luka vlašca gusti i elastični, na poprečnom preseku se vidi da su okrugli iznutra šuplji.

Gaji se uglavnom kao začinsko bilje koje se koristi u svežem stanju kao dodatak jelima. Tako da ga uglavnom ljudi drže u saksijama u dvorištima ili na terasama. Ova biljka je veoma bogata vitaminom C i blagotvornim sluznim materijama, a u sebi sadrži i mineralne materije i mikroelemente.

Vlašac, spada u prirodne proizvode, koji u sebi sadrže veliku količinu gvožđa, što je odlično u borbi protiv umora. Zahvaljujući idealnoj kombinaciji gvožđa i vitamina C u njemu, vlašac organizmu pruža vitalnost i odličan je protiv umora. Kao i upotrebom belog i crnog luka, i njegovim konzumiranjem možete pozitivno uticati na krvni pritisak, a pored toga Vas još dodatno štiti od kijavice i drugih lakših oblika prehlade.

Zbog nežnog i ugodnog mirisa veoma je popularan začin u srednjoj i zapadnoj Evropi. Fino seckan dodaje se supama, varivima od povrća i umacima, posebno onima na bazi jaja, pavlake ili jogurta. Sveži vlašac često se koristi kao dekoracija, ili naseckan ili ceo.

Vlašac je i sastavni deo začinskih mešavina, koje se koriste za razna topla i hladna jela, salate, omlete, rižu i piletinu. U kineskoj kuhinji se, najčešće pred kraj kuvanja ili prženja, dodaju dugi listovi vlašca, kako zbog ukusa, tako i zbog lepog izgleda i mirisa koje daje jelu.

Izvrstan je začin za razne vrste sireva, kojima se dodaje svež i sitno seckan. Naročito se dobro slaže sa svežim sirom. Takođe, seckani vlašac je izvrstan i u raznim salatama, a posebno onima od paradajza i krastavaca. Njima daje nežnu aromu dosta slabiju od crvenog luka, ali izuzetno finu i bez jakog ukusa.

Članci
Na žalost, ne možemo da pronađemo članke sa ovom oznakom.

Podeli na socijalnim mrežama:

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...