Bosiljak kao začin i lek
Za šta se koristi bosiljak? Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa. Svoju primenu ima u
Nana je trajna zeljasta biljka. Stabljika je polegnuta ili uspravna, često ljubičasta, a može da naraste visine do 80 cm. Listovi imaju peteljke, nasuprotni su i ukršteni. Cvetovi su na drškama i svetloljubičaste su boje. Cveta od juna do avgusta. Cela biljka ima predivan aromatičan miris.
Koristi se u svežem obliku, ali i kao suv začin. Sve vrste i podvrste su karakteristične po aromatičnosti i svežini. Menta daje jelima svežinu. Koristi se za pripremanje raznih vrsta soseva, jela od mesa. Njom se začinjavaju pečeni krompir, paradajz, tikvice i mnogo drugo povrće. Veoma mnogo se koristi u pripremi raznih vrsta poslastica, torti i kolača, a posebno mesto joj pripada u izradi čokolade.
Kod nane su lekoviti listovi, cvetovi i stablo… Znači – cela biljka. Koristi za umirenje, glavobolju, groznicu, deluje protiv slabosti i noćnog znojenja. Pospešuje krvotok, leči prehladu i kašalj. Deluje antiseptički, antibakterijski i umirujuće, a kod nas se najviše koristi za ublažavanje stomačnih tegoba.
Podeli na socijalnim mrežama:
Za šta se koristi bosiljak? Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa. Svoju primenu ima u
Za šta je dobra lavanda? Zbog svog prepoznatljivog, dugotrajnog mirisa, lavanda je jedna od najčešće