Timijan

Majčina dušica
O biljci

Timijan ili pitoma majčina dušica spada u rod višegodišnjih zeljastih biljaka i polužbunova iz porodice Lamiaceae. Sve vrste ovog roda jako liče i sve se koriste kao lekovite biljke, a timijan se uzgaja i koristi i kao začinska biljka. Ovo je trajnica, visoka oko 30 cm i raste kao grm sa brojnim izdancima. Grančice su joj uspravne, a listovi uski elipsasti sa kratkim peteljkama. Imaju tamnocrvene cvetove na vrhovima grančica, a cela biljka poseban predivan miris u vreme cvetanja.

Kao začin koriste se listići, sveži ili sušeni. Njen miris je aromatičan i veoma intenzivan. Primena timijana je veoma široka. Koristi se u kulinarstvu za pripremu raznih soseva, njim se začinjavaju supe, čorbe, testenina, marmalade, razna jela sa povrćem, sveži sirevi… Jako lepo se kombinuje sa belim lukom. Dodaje se marinadama, umacima, a posebno je lep na jelima sa roštilja. Mnogo se koristi kod pripremanja morskih plodova. Vrlo rado se koristi u prirodnoj kozmetici, od njega se prave tinkture, razni sirupi i eterična ulja.

Priprema se kao čaj, poboljšava apetit, za problem sa kašljem ili bilo kojom vrstom problema disajnih puteva. Majčina dušica je dobra za jačanje imuniteta jer svi vitamini kojima je bogata doprinose povećanju broja belih krvnih zrnaca. Leči bolesti želuca. Odličan je antiseptik, a kupke sa uljem majčine dušice poboljšavaju cirkulaciju. Koristi se u uništavanju crevnih parazita, uklanja anemiju i umor.

Timijan može da se gaji u saksijama, žardinjerama u grupnoj sadnji sa drugim aromaričnim biljakama ili da se posadi u baštu. Ne voli mnogo zalivanja, ali nije zahtevan po pitanju nege i odabira zemljišta. Voli osunčane ili polusenovite položaje.

Članci
Na žalost, ne možemo da pronađemo članke sa ovom oznakom.

Podeli na socijalnim mrežama:

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...