Rukola

Rukola
O biljci

Rukola je kultura koja je otporna na mrazeve i skromnih je zahteva za toplotom. Može da se proizvodi cele godine i uspeva na skoro svakom zemljištu, ali najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima.

Gaji se zbog lišća pikantnog ukusa, bogatog vitaminima. Listovi su na kratkim peteljkama, više ili manje urezani, mogu biti do 20 cm dugi. Rukola je mediteranska začinska biljka iz porodice kupusa, kelja… Ima blago gorak ukus. Veoma mnogo se upotrebljava u kulinarstvu, kao salata, u supama ili čorbama.

Odličan je antioksidans, ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito za želudac i creva. Njena lekovitost je mnogostruka: čuva srce, poseduje materije koje imaju antikancerogena svojstva. Ona reguliše varenje, hroničan zatvor, prehladu i kašalj. Ona čisti krv i pospešuje lečenje bolesti jetre. Najbolje je konzumirati sirovu.

Voli malo zasenčene položaje. Tokom velikih vrućina trebalo bi je više zaštititi od jakih sunčevih zraka jer se u suprotnom može desiti da proizvodi listove lošijeg ukusa. Može se saditi u saksijama ili žardinjerama i na tak način biti lep i koristan začin vaših domova i baštica.

Članci
Na žalost, ne možemo da pronađemo članke sa ovom oznakom.

Podeli na socijalnim mrežama:

Pretraga

Pretraga

Kategorije:

Društvene mreže

Još sa bloga...