Vrste
Bosiljak
Bosiljak je aromatična biljka, prijatnog mirisa. Svoju primenu ima u kulinarstvu i to posebno u supama, prelivima za testenine i jelima od ribe i mesa. Osim kao začin, koristi se i kao prirodni lek protiv mnogih zdravstvenih tegoba....
Više o bosiljku
Matičnjak
Matičnjak je veoma otporna trajnica i mnogo se gaji u evropskim zemljama. Listovi biljke su naborani i nazubljeni, a izgledom podseća na koprivu. Intenzivnog je citrusnog mirisa i raste do 60-70 cm visine...
Više o matičnjaku
Pitoma nana
Nana je trajna zeljasta biljka. Stabljika je polegnuta ili uspravna, često ljubičasta, a može da naraste visine do 80 cm. Listovi imaju peteljke, nasuprotni su i ukršteni. Cvetovi su na drškama i svetloljubičaste su boje. Cveta od juna do avgusta. Cela biljka ima predivan aromatičan miris. Koristi se u svežem obliku, ali i kao suv začin...
Više o nani
Lavanda
Zimzeleni, gust i veoma razgranat žbun koji raste spontano na čitavom Mediteranu. Može dostići visinu čak do 2 m i širinu do 1.2 m. Veoma je karakteristična po svojoj srebrnastoj boji grancica u kombinaciji sa sitnim, ljubičastim cvetovima...
Više o lavandi
Luk vlašac
Vlašac (lat. Allium schoenoprasum) spada u porodicu ljiljana, isto kao i crni i beli luk. U narodu ga još zovu i “mali brat crnog luka”, a ima još i nazive drobnjak, rezanac, sitni luk. Lako se gaji, prodaje se kao mlada biljka...
Više o vlašcu
Origano
Origano je višegodišnja zeljasta biljka, pripada porodici usnatica. Može da naraste od 20 – 60 cm. Nepravilnog je rasta, ovalnih tamnozelenih listića, a cveta sitnim belim ili ljubičastim cvetovima. Ima mnogo vrsta iz ovog roda...
Više o origanu
Čili Papričice
Capsicum frutescense je ukrasna papričica koja naraste do 28 cm i koja se ne gaji, za razliku od većine drugih sobnih biljaka, zbog cvetova ili listova, već zbog vrlo atraktivnog i dekorativnog ploda u nijansi jarke žute, crvene ili zelene boje.
Više o čiliju
Žalfija
Žalfija odnosno Salvia officinalis je eterična, raskošna, lekovita i mediteranska biljka koja se vekovima gaji zbog svojih lekovitih svojstava. U našem narodu je poznata pod raznim imenima, kadulja, kaloper. Listovi i cvetovi se skupljaju u periodu maj – jul, biljka je izrazitog mirisa a ukus je gorko – ljut...
Više o žalfiji
Ruzmarin
Ruzmarin je žbunolika zimzelena biljka igličastih listova i nežnih svetloplavih cvetova. Igličasti listovi su tamnozelene boje, intenzivnog mirisa kao i oporog, gorkastog ukusa. Omiljeni je začin u kulinarstvu...
Više o ruzmarinu
Timijan
Timijan ili pitoma majčina dušica spada u rod višegodišnjih zeljastih biljaka i polužbunova iz porodice Lamiaceae. Sve vrste ovog roda jako liče i sve se koriste kao lekovite biljke, a timijan se uzgaja i koristi i kao začinska biljka...
Više o timijanu
Rukola
Rukola je kultura koja je otporna na mrazeve i skromnih je zahteva za toplotom. Može da se proizvodi cele godine i uspeva na skoro svakom zemljištu, ali najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima...
Više o rukoli
Mirođija
Francuski peršun
Peršun lišćar
Čubar
Čubar je jednogodišnja biljka. Stabljike su granate od osnove, visoke do 30 cm. Izdanci su pri osnovi manje-više odrveneli. Listovi su naspramni, sedeći, uski, kožasti. Ružičasti cvetovi nalaze se u pazuhu listova...
Više o čubru